Geboorte trauma kan zowel voor moeder als kind gelden. Een geboorte is niet even zomaar iets. Voor de moeder is het een mooie en intense ervaring, maar het kan ook een zeer traumatische ervaring zijn. Voor de baby is geboren worden door het geboortekanaal al bedrukkend en stressvol voor het lichaampje, wat al een verstoring kan geven in het zenuwstelsel. Wanneer deze verstoord raakt tijdens een traumatische bevalling kan dit later uitte in emotionele en gedragsproblemen.
Kenmerken waarbij het zenuwstelsel is aangetast zijn, vertraging in zuigproces, ontroostbaar, spugen na het voeden, overstrekken van de rug of hoofd, asymmetrische bewegingen van armen of benen, afwijkende volgorde in omrollen, kruipen en lopen.
Geboorte trauma verwijst naar de fysieke en/of emotionele stressvolle ervaringen die een baby kan doormaken tijdens de bevalling. Het kan optreden als gevolg van verschillende factoren, zoals complicaties tijdens de bevalling, langdurige of moeilijke bevalling, keizersnede, zuurstoftekort of andere noodsituaties.
Geboortetrauma kan zowel directe als indirecte gevolgen hebben voor de baby.
Verwondingen aan hoofd of lichaam, fracturen, zenuwbeschadigingen of verwondingen in het lichaam. Daarnaast kan een geboortetrauma ook psychische en emotionele gevolgen hebben zoals angst, prikkelbaar, huilen, slecht slapen, emotie regulatie, eetproblemen enz.
Daarnaast hebben we voor de baby ook de prenatale trauma’s, dit zijn de emoties die zij oplopen in de buik die door de moeder (en ook door vader) wordt ervaren of wat zij tot zich neemt en via onder andere de navelstreng aan de baby wordt door gegeven.
Geboorte trauma’s zijn niet altijd te voorkomen en soms moet er uit veiligheid voor moeder en kind acuut ingegrepen worden. Echter krijgen ouders te weinig voorlichting over wat wee opwekkers, wee remmers, keizersnede, pijnmedicatie ect. tot gevolg kan hebben voor de baby en zijn of haar toekomst.
Voorbeelden van prenatale en geboorte trauma’s voor de baby kunnen o.a. zijn:
- moeder is depressief
- moeder ervaart angsten (geweld)
- moeder ervaart verdriet
- moeder drinkt alcohol
- moeder rookt
- moeder gebruikt drugs
- postnatale depressie
- je was 1 van een tweeling en je zusje/broertje is overleden of heel vroeg in de zwangerschap of later (zeer traumatisch)
- vroege weeën (langdurig samentrekken van de baarmoeder is stress voor de baby)
- lange bevalling of snelle bevalling ( <3 uur >18 uur stressvol, kan leiden tot vermoeidheid zuurstoftekort of andere complicaties)
- ruggenprik (bij baby verlaagde hartslag, verminderde spierspanning of moeite met starten van de ademhaling na de geboorte)
- keizersnede
- te snelle geboorte
- te langzame geboorte
- baby ligt in de stuit en wordt gedraaid of niet (stress of moeilijke bevalling)
- vruchtwater inslikken
- navelsteng om de nek (kan bloedtoevoer belemmeren en zuurstoftekort)
- wee opwekkers /remmers (hoofdletsel, hersenletsel)
- vast zitten in het geboorte kanaal
- vele tl balken / felle verlichting en veel doctoren / mensen boven de baby, oogtrauma
- op de kop gehangen worden of op ruggetje geklopt bij verstikking
- gelijk bij moeder weg halen voor welke reden ook (hechtingsproblematiek, later bindingsangst/verlatingsangst)
enz.
Al deze trauma’s kunnen zowel in kinderjaren als pas later in volwassenheid meerdere lichamelijke en mentale klachten veroorzaken.
Bij 80% van de kinderen met een ontwikkelingsstoornis, aandachtstoornis ADHD, ADD, AUTISME, is er een voorgeschiedenis van geboorte trauma, dit is wetenschappelijk bewezen.
Ook voor vooral de moeder maar ook de vader zijn dit ernstige trauma’s, als de bevalling zeer moeizaam verloopt of ernstig verloopt. Gevoel van falen, machteloosheid, geen vertrouwen meer in jezelf en in je lichaam, angsten voor verlies of ernstige complicaties, je niet begrepen voelen door je omgeving, somberheid en depressie.
Met de sessie BRTT en TRB kunnen we terug gaan naar dit trauma van jouw geboorte of de geboorte van jouw kindje en dit helen.
De sessie BRTT is in te zetten vanaf 10 jaar. De sessie TRB vanaf 16 jaar.